Kezdőlap » Szórakoztató könyvek » SZENKOVITS PÉTER: FÉNYEMBERKE


        

SZENKOVITS PÉTER: FÉNYEMBERKE

 

Cikkszám: 024
1 100 Ft
Ár:
1 100 Ft ( Könyveinket ÁFA nélkül árusítjuk )

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

SZEMKOVITS PÉTER: FÉNYEMBERKE

A kitartó, elszánt próbálkozások története. Legyen gyerek! Korábban már féltucatszor hozták össze a házaspár hímiversejtjeit petesejtekkel, meg is indult az osztódás, sokszor vissza is tettek a méhbe két-három alig-embriót. Két-három hétig ott is maradtak, de aztán megtapadás hiányában - így írja a szerző - „elvesztek a világmindenség dzsungelében".

Aztán eljött az új július: a hetedik „teremtési kísérlet". Ezúttal hat megtermékenyített petesejtet fújtak vissza a méhbe. Egy megtapadt. Nem utolsó sorban a lézernek köszönhetően, amelyet még nem sok helyen használnak a világban.

Ennek az utolsó próbálkozásnak a naplója ez a könyv.

Szenkovits Péter

Sopronban születtem, 1957. október 24én; 1983-ban újságíró gyakornokként kezdtem a Vas Népénél, 1984-től vagyok a MÚOSZ tagja. 1988-ban az Esti Hírlapnál dolgoztam, az ugyanabban az évben - december 19-én - megjelent Tér-kép című független nyugat-magyarországi hetilap egyik alapító szerkesztője lettem. Elindítottam a Magyar Színész című lapot. Tíz évig a Vas Népe belpolitikai rovatát vezettem. Másfél évig a Kisalföld soproni szerkesztőségét irányítottam, majd a Soproni Ász és szabadúszás következett.

Nyolc kötetem jelent meg eddig.

Nejem, dr. Simon Annamária háziorvos Körmenden. Buda fiúnk már hatodikos.

Részlet a könyvből:

Macskánkra, Tódorra visszatérve: neki, sajnos, már csak az emléke él. Februárban kimúlt. Igen langyos volt az idő akkortájt, és úgymond beindultak a cirmosok. Hajthatta a vére arrafelé is, ahol még azelőtt sohasem járt. A tó melletti útkanyarban akart átszaladni életében először, de nem sikerült. A legrosszabbkor jött egy autó.Megrázott bennünket az elvesztése, pedig akkor is tudtam, hogy ő „csak" egy cicke.

De hát ő a mienk volt, ide tartozott.

Azzal vigasztaltuk némiképp magunkat, hogy bár csak másfél évig létezett, de alapjában véve szép, és meglehetősen mozgalmas élete volt. Milliónyi társának közel sem adatik meg hasonló. Igaz, megrázkódtatástól sem volt mentes e földi kirándulása. Egy szomszéd fiú ugyanis egyszer „verébnek nézte" és meglőtte. Operálását se közel, se távol e vidéken nem vállalta senki. A már említett állatorvosunk közbenjárásának köszönhetően fogadták Budán, ahol sikeresen megműtötték (velőűr-szegelést kapott), s aztán annyira legényesen lábadozott, hogy utóbb szinte tökéletesen meggyógyult.

Ismét uralhatta a tetőteret, a hálót - reggelente negyedórácskákra, miután Panni felkelt s beengedte - mellém feküdt, s együtt durmoltunk. Újra hancúrozott Artúrral. Egyidősek lévén - s miután egy hét különbséggel kerültek a házhoz - olyanok voltak, akár a testvérek. Csakhogy míg Artúr „csupán" a lakás alsó szintjét lakhatta be, addig Tódor a fölsőt, sőt, esti tévénézések közben Panni ölét, vagy az enyémet is. Legalábbis egy ideig. Ugyanis amikor Erzsi néni, Németországba szakadt barátnőnk édesanyja, először lépte át otthonunk küszöbét, nyomban kijelentette: lesz itt gyerek, higgyétek el. Méghozzá kettő. De csak akkor, ha azonnal kipateroljátok a házból a macskát, mert az elirigyli a gyereket!

Hoppá! Miután a hatodik próbálkozásunk időszakában jártunk, ezért - miközben sajgott a szívünk - megpróbáltunk Tódor macskának odakint a kamrában olyan életkörülményeket teremteni, mint amilyenekben bent volt része. Nem igazán sikerült, pedig macskabejárót is szerelt fel Tibi barátunk a kamraajtóra. A változás nemcsak a cickét viselte meg, hanem bennünket is. Legfőképpen Pannit. Majd' belebetegedett ugyan, de azért némiképp belátta: Erzsi néninek igaza lehet. Egyik kolléganőm, a Merklin Timi, szakkönyvek segítségével támasztotta alá a „diagnózist", mások meg kiröhögtek, hogyan lehet ilyen marhaságban hinni.

Tény: Cicke kizárás ide vagy oda, hatodszorra sem sikerült a megtapadás. Ugyanakkor meg az is igaz: amióta nincs macska a környezetünkben, azóta fejlődik egy új élet Panni méhében! Lehet, hogy Cickénk, bizonyos szempontból, bármennyire is furának tűnik a hasonlat, egyfajta „Kőműves Kelemenné"? El kellett pusztulnia, fel kellett áldozni ahhoz, hogy gyermekünk születhessen, hogy VALAKI teremtődjön?Erre hitelt érdemlően csak a Jóisten tudna felelni.

De nem tagadom: amikor kimúlt Cickénket temettük, felvillant bennem: talán így kell ennek lennie...

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

MjBjNDU5