Kezdőlap » Szórakoztató könyvek » SZÁSZI JULI: HÉTKÖZNAPI HABSBURGOK


        

SZÁSZI JULI: HÉTKÖZNAPI HABSBURGOK

 

Cikkszám: 032
1 100 Ft
Ár:
1 100 Ft ( Könyveinket ÁFA nélkül árusítjuk )

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

SZÁSZI JÚLIA: HÉTKÖZNAPI HABSBURGOK

Van közöttük fogorvos, idegenvezető, banktisztviselő. Hétköznapi emberek. Szászi Júlia a 18 éve Bécsben élő, kiváló újságíró azt mutatja be, hogyan élnek Ausztriában a Habsburgok, mit jelentenek az embereknek, az országnak, mennyiben van róluk egyáltalán szó most, hogy Ottó meghalt, és mennyire élhetnek civil életet egy ilyen történelmi név birtokosai.

 

Részlet a könyvből:
„...bizony vannak olyanok - nem csak és nem feltétlenül a Habsburg családon belül -, akiknek fáj, hogy nem használhatják teljes nevüket, illetve a hozzátartozó címeket. A von und zu használata Ausztriában tilos, az erről 1919-ban hozott törvény büntetést helyez kilátásba a tilalmat megszegőkkel szemben. Az 1920-ban a szövetségi alkotmányba is beiktatott törvény megfogalmazása szerint minden polgár egyenlő, senki nem tarthat igényt semmilyen előjogra, semmiféle hivatkozással.
Kérdés, valóban a címtől függnek-e az előjogok, és igaz-e, hogy az egykori arisztokraták leszármazottai - számukat ma jó húszezerre becslik, hála Ferenc Józsefnek, aki nagyvonalúan osztogatta a címeket - nem élveznek-e bizonyos előnyöket, akkor is, ha a herceg, báró, gróf előszócska hiányzik is a nevük mellől. A nemesi címek és rangok eltörlését az érintettek egy része, a konzervatívabb csoportosulások máig a névjelölés személyiségi jogának megsértéséként élik meg. Indokolatlannak tartják a tilalmat, mondván, hogy az úgyis csak formalitás lenne, hiszen 1919 óta semmilyen előjog nem jár vele. A főnemesség lelkivilágát azonban kevésbé dúlta fel a módosítás. Igazi sérelemként a döntést azok a tisztviselő családok élik meg, amelyek valamilyen szolgálatuk elismeréseként jutottak a ranghoz, elérve ezáltal végre az áhított társadalmi felemelkedést.
A főnemesség helyzetét Fanny Starhemberg hercegnő fogalmazta meg a legérthetőbben: „címmel vagy anélkül, mi mindig az igazi Starhembergek maradunk" - szokták idézni. Ugyanakkor nem mindenki ért egyet azzal, hogy az örökölt rang bármiféle megkülönböztetett „minőséget" jelent. Az arisztokratáknak tulajdonított kékvérről Antal Festetics professzor, akinek ugyancsak születése jogán járna a grófi cím, lesújtóan vélekedik. Nemzetközi hírű etológusként- Konrad Lorenz tanítványaként - számára az állatvilág a mérvadó. Kékvérű majom nincs, márpedig mi mindannyian tőle származunk - üti el az arisztokrata eredet kérdését.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

ISBN PDF: 978-963-08-3395-0
ISBN ePub: 978-963-08-3395-0
Méret PDF: 2633 kB
Méret ePub: 133 kB

YjhkZTNi