Kezdőlap » A hónap kiemelt ajánlatai » H. Orlóci Edit: CIRKUSZNARRATÍVA


        

H. Orlóci Edit: CIRKUSZNARRATÍVA

Új Akciós

 

Cikkszám: 107
Ennél a terméknél nem használható fel kedvezménykupon.
Ár:
1 100 Ft ( Könyveinket ÁFA nélkül árusítjuk )

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

A www.cirkuszkutato.hu fennállásának 10. évfordulóját egy olyan e-könyvvel ünnepeljük meg, amely átfogó képet ad a tradicionális cirkuszi életformáról, az artisták világának jellegzetességeiről.

Részlet a könyvből:

"Kivételezettnek érezhettük magunkat. Amikor az emberek meglátták elrobogni a cirkuszi vonat-szerelvényt, leálltak az aratással, abbahagyták azt, amit éppen csináltak, mindenki mosolygott, integetett, a kisebbek ugráltak, kiáltoztak. Mikor megérkezett az új placcra a cirkusz, a gyerekek százai, ha nem ezrei tolongtak, hogy segíthessenek ülésdeszkát, széket hordani, amiért cserébe ingyen megnézhették az előadást. Később is mindig akadt, aki vizet hordott, segített ezt-azt ugyanilyen díjazás fejében.

Pár naponként lehetett egy olyan éjszakánk, amikor a megszokott ágyban, a megszokott kispárnával, de a lakókocsi meg a vonat dupla rugózása és a zakatolás monotóniája ringatott álomba. Ennél jobbat elképzelni sem lehet, különösen, ha még az eső is dobolt közvetlenül a fejünk fölött, amint az emeletes ágyon feküdtünk.

Eleinte nagyon szegények voltunk. Csecsemőként rendre odafagyott a hajam a lakókocsi falához, anyám éjszaka a dereka alatt szárította reggelre a pelenkát. Kétéves koromig háromszor volt tüdőgyulladásom, anyám rettegve féltett. Ez talán azért fontos, mert innentől kezdve az ember meg tudja becsülni az egészséget, meleg szobát, hogy minden napra rendesen jut ennivaló.

A mindenkori spórolás megmaradt ugyan, de külföldön a családok jól be tudták osztani a pénzt. Dániában folyton karfiol levest és grízes tésztát, Spanyolországban szinte minden nap csirkét, Svájcban rengeteg körömpörköltet ettünk, megtaláltuk, hogy mi az olcsó és jó. Itthon pedig a magyar átlagos életszínvonalhoz képest mi nagyon gazdagoknak számítottunk. 1961-ben már egy hároméves Opel Kapitänünk volt, és akkoriban a nyugaton vásárolt ruhák, cipők, kiegészítők messziről kiabáltak.

Még az ötvenes években is. Ugyan szegények voltunk, de jól éltünk. Ehettem, alhattam, játszhattam hol az egyik, hol a másik unokatestvéremnél, bármelyik lakókocsiban. Több „apám” és „anyám” volt. Merthogy (majdnem) egyformán bántak velünk a nagynénik, pl. a pofonokat, veréseket illetően is. Sokszor hallhattam: „szólj apádnak!” – én meg visszakérdeztem, „melyiknek?”

Nem emlékszem, hogy akár könyvből, akár fejből meséltek volna, de az igaz történetek is mesések voltak. Gyönyörű, izgalmas, vicces eseményekről szóló élménybeszámolók járták. Az én apámnak például, aki a stadzsió vezetője volt, szét kellett választania a kultúrház havas udvarán birkózó részeg idomárt a medvéjétől. Mézes tejjel csalogatta el őkelmét.

Amikor meg anyámék, a négy lány összeültek a későbbi évtizedekben is, a bepisilésig bírtak nevetni a régi történeteken. Gondoljunk bele! 15-20 évesek voltak a háború vége felé. Meghalt a faluban egy orosz tábornok (piros stráf volt a nadrágszárán), és megkérték őket, hogy a temetésen játsszák el a gyászindulót. Azt ők nem tudják. Akkor valami szomorút. A vége az lett, hogy az illusztris halottat a trombitákon nagyon lassan, kitartottan, rezegtetve fújt „Sej, haj Rozi” hangjai mellett kísérték az utolsó útján …

Pár évvel ezelőtt mondtam Ilusnak, akivel együtt nőttem fel, hogy én nem is emlékszem rá, miket játszottunk annak idején. Kapásból rávágta: „mert mi nem is játszottunk soha. Mi vagy próbáltunk, vagy maziáztunk”. Minden szezonban volt gyerekbál. Ilyenkor mi, gyerekek szolgáltattuk a műsort, a zenekar igazi, rendes cirkuszzenét játszott hozzá, a társulat volt a közönség. Jóformán csak erre az alkalomra készültünk egész évben. Az is nagyon gyakran megesett, hogy kerítettek egy tangóharmonikát vagy esetleg rádióban zenét, az egész család körbeült minket, a két kicsit, mi pedig táncoltunk, akrobatikáztunk.

Freud állítólag azt mondta, hogy az egészséges embernek dolgoznia és szeretnie kell tudni. Csíkszentmihályit gyerekként úgy nevelték, hogy mindenekelőtt a nyűgös kötelezettségeket kell teljesíteni: első a munka, azután jön a szórakozás. Mikor ezt olvastam, eszembe jutottak a mexikói Gaonasék, akiknél a felnőtt generáció tagjai akkor állították fel a gumiasztalt, ha az apróbb-nagyobb ivadékhad nagyon jól viselkedett, tehát a legnagyobb jutalom az volt a gyerekeknek, hogy ugorhatták a glattnisprugokat, szaltókat, duplákat vagy piruetteket – ki hol tartott. A munka öröme adja a lelkes artistát."

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

imgMatLethoxDbimgMatLethoximg2018.10.13. 13:15
imgDenOrderezNimgDenOrdereimg2018.04.26. 15:48
imgMonExhidoKqimgMonExhidoimg2018.04.21. 13:20
imgArybripjeimgArybripimg2018.02.24. 09:21
imgCarhoaplekJimgCarhoapleimg2018.02.14. 03:47
imgReview Of Diet PillsimgCaseyNowimg2017.10.11. 01:31
imgcostco tuscany grill parts imgFlottealloximg2017.09.21. 16:40
imgbinary options documentary addicts momimgScottKetimg2017.07.18. 09:13
imgMcafee 10pk desktop firewall mdfprm010yaaimgScottKetimg2017.07.06. 15:35
imgconti correnti trading binario definicionesimgScottKetimg2017.07.05. 18:13
imgforex in germany kerlikowske marijuana plantsimgScottKetimg2017.07.05. 11:34
imgHp windows server 2k3 device 5cal 335759 b21imgScottKetimg2017.06.26. 19:54
img24option oder bdswiss reviews of fifty shadeimgScottKetimg2017.06.23. 00:18
imgPrevacid Discount CouponimgJustHotoimg2017.05.08. 22:26
imgStart Feeling Slim: A Few Ways To Lose WeightimgJameslefimg2017.02.04. 16:35
YjlkY2