Kezdőlap » Riport könyvek » FARAGÓ JÓZSEF: SPEKULÁNSOK


        

FARAGÓ JÓZSEF: SPEKULÁNSOK

 

Cikkszám: 029
1 100 Ft
Ár:
1 100 Ft ( Könyveinket ÁFA nélkül árusítjuk )

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

FARAGÓ JÓZSEF: SPEKULÁNSOK

Spekuláns... Tőzsdecápákat idéz ez a nálunk rossz ízű szó. Pedig a tengerentúlon teljesen természetes, hogy nem csak az ügyvéd, a körorvos vagy a tanár tartja megtakarításait értékpapírokban, hanem az autószerelő is ugyanúgy eligazodik az újságok tőzsdei rovatában, ahogy a sportoldalt olvassák itteni szaktársai.

Arról már nem is szólva, hogy a Wall Streeten cipőt pucoló afro-amerikaiak már a múlt század 20-as éveiben kisrészvényesek voltak. De ne tévedjünk, köztünk is élnek spekulánsok. Még ha nem is vesszük észre őket... Az érdekes könyv remek humorral és nagy téma-ismerettel mutatja be, hogyan lehet ma - az internetes, virtuális tőzsde világában - némi plusz jövedelemhez jutni. Felidéz látványos sikereket és nagy bukásokat is.

Faragó József egy évtizede foglalkozik a tőzsdével, s most megosztja az olvasóval a tapasztalatait.

Faragó József

A szerző újságíró. Az elmúlt 23 évben dolgozott napilapnál, hetilapnál, havi lapnál és az online médiában. Volt gyakornok, munkatárs, tudósító, riporter, szerkesztő. Megfordult szinte minden lehetséges rovatban. Egyazon nézőpontból és ugyanolyan lelkesedéssel ír sportról, kultúráról, politikáról, gazdaságról.

Az utóbbi néhány évet jobbára a tőzsde parkett szélén töltötte. Tapasztalatai szerint a spekuláns is olyan ember, akár a többi, mint mondjuk, a futballszurkoló, a színházrajongó vagy a politikai csaták megszállottja. Hírekre éhes és olvasnivalóra vágyik.

Részlet a könyvből:

Nálunk 2011 utolsó heteiben került a figyelem középpontjába a világszerte 22 millió ügyfél megtakarításait kezelő Franklin Templeton befektetési alap. A világ legismertebb feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius által vezetett alapkezelő ugyanis afféle őszi nagy bevásárlást rendezett a magyar államkötvényekből, amiből egyébként már korábban is komoly készleteket zsákolt. Körülbelül ezermilliárd forint értékben vett magyar állampapírokat nagyjából annyi idő alatt, amíg a levelek lehullottak. Mindezt a magyar államkötvények bóvlivá minősítésével közel egy időben. Mondhatni, hirtelen egy guru lett a legnagyobb hitelezőnk.

Igaz, a világutazónak számító, 76 éves különc, akinek sehol sincs igazi otthona s gyakorlatilag a magánrepülőjén él, régi vendég a magyar piacon. Jól ismer minket, gyakran utazik hazánkba, s rendszeresen ír rólunk a befektetői blogjában. Sőt arra is volt példa, amikor hazai politikusok felelőtlen nyilatkozatait követően lejtőre került a forint, hogy éppen Möbius állt az árfolyamlavina útjába, s néhány hiteles mondattal stabilizálta a piacot. De ne gondoljuk, hogy Möbius egyedül dolgozik. A Templeton kötvényportfólióit egy másik generációhoz tartozó tőzsdezseni, a 38 éves Michael Hasenstab vezeti meglehetősen nagy szabadsággal. A 2010-ben az év kötvényalap-kezelőjévé választott guru a magyar állampapírok mellett más bajban lévő országok, így például Írország, kötvényeiből is nagyban vásárolt.

Möbius és Hasenstab persze nem a jótevőink. Amikor a forintot "támasztják", csak a saját befektetéseiket védik. És ne tévedjünk, nem minket szeretnek. Általában a feltörekvő piacokat kedvelik. Egész befektetési stratégiájuk arra épül, hogy olyan országokat, térségeket keresnek, ahol van remény a növekedésre. Ha nem ma és talán nem is holnap, akkor holnapután, akár 10-15-20 éves távlatban. Különösen szeretik az úgynevezett perempiacokat, mint Nigéria, Botswana, Vietnam vagy épp a velünk szomszédos Ukrajna. És az euróválság miatt nagy hozamot ígérő államkötvényekre sem véletlenül csaptak le. Nem "görögöt" vásároltak, hanem azon államok papírjai közt turkálnak, ahol még gyógyíthatók a költségvetési bajok. Ha tehát Möbius és tanítványai egy kisebb IMF-hitelnyi összeggel beszálltak a magyar buliba, az pont annyit tesz, hogy minden nehézség, politikai csata és gazdasági buktató ellenére hosszú távon fantáziát látnak ebben az országban.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

ISBN PDF: 978-963-08-3239-7
ISBN ePub: 978-963-08-3239-7
Méret PDF: 998 kB
Méret ePub: 103 kB

YmE4MWJh