Kezdőlap » A hónap kiemelt ajánlatai » Balázs Zoltán


        

Balázs Zoltán

A dac filozófiája és a magyar kamasz

Új

 

Cikkszám: 42
1 100 Ft
Ár:
1 100 Ft ( Könyveinket ÁFA nélkül árusítjuk )

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

Az esszé azoknak az írásoknak igyekszik a nyomába lépni, amelyekből a magyar nemzeti önismeret táplálkozik. Talán szerénytelen, de őszinte és belső igényből ered. Nem teljeskörű, panoramikus látlelet, hanem egyetlen, de igen fontos lelki- és egyúttal társadalmi állapotot próbál föltérképezni, amelyet a kamaszléthez hasonlít. Politikai, társadalmi környezetünk számos zavarbaejtő vagy ellentmondásos jelenségét ehhez kapcsolja. De ennek föltárásához szükség van a dac, a dacosság jelenségének föltérképezésére is. Mivel a dacnak nemigen van filozófiája, ezért ezen a téren is elvégzi az előmunkálatokat, részletesen elemezve annak formáit, az aktív és a passzív dacot, s a vele értelmezhetővé tett kamaszos lélekállapotot és viselkedést.

***

Részlet:

Mármost állításom szerint a magyar társadalom nem fiatalokból és nem gyerekekből áll – felnőttekről és öregekről pedig jóformán nem is beszélhetünk. Kamasztársadalom vagyunk, amely hasonlít a gyerekekre és a fiatalokra is, így a fenti gondolatok talán tőlünk nyugatabbra is mondanának valamit. A demokratikus évszázadok infantilizálnak, de nálunk ezek az évszázadok javarészt hiányoznak. Történelmünk, európai félneveltetésünk, végzetünk – kinek mi tetszik, nevezzen meg okot – tesz minket se nem gyerekké, se nem felnőtté, se nem egészen fiatallá, sem nem egészen öreggé – ahogy az esetlen, de lázadó; dacos, de kellemetlen; keletlen és idétlen, de olykor zseniális; kiszámíthatóan kiszámíthatatlan kamasz is a túl-levés és az innen-levés mezsgyéjén botorkál, kóborol, keres és marad önmaga számára bonyolult probléma, amelyet nem lehet megoldani, csak fölnőni belőle. Helyesebben: megérni. Kérdés, hogy a demokrácia gyermeki világában megérjük-e ezt valaha.

***

Balázs Zoltán közgazdász-politológus (1966, Sopron), a Corvinus Egyetem tanára. Könyvei, tanulmányai a morálfilozófia, az értékelmélet, a politikai filozófia kérdéseivel foglalkoznak.

 


YjdiOD